casino siteleri

Şiddet Mahrem Değildir

Sonu gelmeyen ve çözüm bulunamayan (ilişki) içi şiddet..

                              

Neredeyse her 3 kadından biri hayatlarının bir noktasında ilişkilerinde şiddete maruz kalıyor. Kimi bu duruma ses çıkartmaya ve hayatını müdafaa etmeye güç bulurken kimi şiddeti imkansızlıklardan dolayı kabullenmek zorunda kalıyor. Üstelik bu şiddeti, kadının eğitim seviyesi yahut maddi imkanları da değiştirmiyor. Zira şiddet gören kadınların arasında öğretmenler, doktorlar, avukatlar dahi yer almakta.

Fakat bilinmeli ki Şiddet, evin içinde kalması gereken aile mahremi değildir. Peki şiddet göre kadın ne yapabilir ?

CUMHURİYET SAVCILIĞINA BAŞVURABİLİRSİNİZ

Bir şikâyet dilekçesi ile doğrudan Adliye binaları içindeki Savcılıklara başvurabilirsiniz. Dilekçenize olayın nerede, ne zaman, nasıl gerçekleştiğini, varsa tanıkların isimlerini ve adreslerini yazmalı ve olaya dair delilleri eklemelisiniz.

HASTANEYE GİDEBİLİRSİNİZ

Şiddet gördüğünüz zaman en yakın hastaneye gidebilirsiniz. Hastane polisi şiddet gördüğünüzü beyan ettiğinizde duruma hemen dahil olacaktır. Fakat eşiniz, sevgiliniz tarafından gösterilen bu şiddeti itiraf etmek noktasında tehdit ediliyorsanız bu durumu doktorunuza gizlice söyleyebilirsiniz. Yasal olarak “bir suçun işlendiği yönünde bir belirtiyle” karşılaşan sağlık personelinin adli olgu bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda, yasal düzenleme ile hekime çok geniş bir çerçevede adli olgu bildirim sorumluluğu yüklenmiştir.

ŞİDDET GÖSTEREN KİŞİYİ UZAKLAŞTIRMAK İÇİN

Şiddet uygulayan kişiyle aynı evde yaşıyorsanız; bu kişinin evden uzaklaştırılması için size en yakın karakola, Şid­det Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Aile Mahkemelerine başvurabilirsiniz. 6284 Sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a göre; medeni durumunuz ne olursa olsun, şiddet uygulayan kişi, birlikte yaşadığınız evden belirli süreyle uzaklaştırılabilir; işyerinize, varsa ço­cuğunuzun okuluna ve size yaklaşması önlenebilir.

TEDBİR NAFAKASI VE GEÇİCİ MADDİ YARDIM

Şiddet uygulayan kişi aynı zamanda evin geçimini sağlayan veya kat­kıda bulunan kişiyse ve eve dair ekonomik sorumlulukla­rını yerine getirmiyorsa 6284 Sayılı Kanun kapsamında tedbir nafakası talep edebilirsiniz. Şiddet uygulayan kişinin tedbir kararı ile evden uzaklaştırılması oturulan evin giderlerini karşılamaya devam etmesine engel değildir.

HUKUKİ DESTEK

Şiddet mağduru kadının ekonomik gücü çoğu zaman yeterli olmadığından, karakol ve savcılığa başvuru sırasında CMK Baro Mağdur Hakları Servisi’nden bir avukat atanmasının istenilmesi halinde avukat desteği ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Daha detaylı bilgi edinmek için ilinizdeki barolara başvurabilirsiniz..

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.