casino siteleri

Sivas’ta kışlık tezek hazırlıkları başladı

Bölge Haber Girişi : 27 Eylül 2017 10:21
Sivas’ta kışlık tezek hazırlıkları başladı
Sivas merkeze bağlı Ayli
Sivas merkeze bağlı Ayli köyündeki vatandaşlar kışlık tezek hazırlığına başladı.

Anadolu’nun bir çok bölgesinde odun ve kömüre oranla çok daha ekonomik ve sağlıklı olduğu düşünülen, büyükbaş hayvanların dışkısından elde edilen “tezek” tercih edilirliğini sürdürüyor. Sivas’ın köylerinde vatandaşlar kış ayları için tezek üretimine şu günlerde başladı.

Kış için tezek hazırlığı yapan Hatice Keskin, tezeğin kömüre kıyasla güvenilir ve sağlıklı olduğunu belirterek, “Ahırdan dışkıları alıp dışarıda bir araya getiriyoruz. Tezekleri yassı bir şekle getirip kurumaya bırakıyoruz. Kuruma vaktinin bitmesinin ardından belliyoruz. Daha sonra kış gelmeden kalak ediyoruz veya içerilere çekiyoruz. Ekmek yapımında ve soba yakmada kullanıyoruz. Tezekleri çok yakarsan çabuk biter, az yakarsan geç biter. Sağlığı çok iyi kömüre göre kömürün ne kokusu ne zehri var. Çorbalarımızı pişiriyoruz, ekmeğimizi pişiriyoruz ve ekmeklerimizi yapıyoruz" dedi.

Ayli köyünde yaşayan Bahattin Çevik de ürettikleri tezek ile kış aylarında tandır pişirdiklerini söyledi. Çevik, “Bu mevsimlerde ürettiğimiz tezekleri kurutup depoluyoruz. Kışın sobada ve tandırda ekmek yapımında kullanıyoruz" şeklinde konuştu.