casino siteleri

Tarihi kapalı çarşıda ahilik geleneği sürdürülüyor: Hep birlikte dua ederek iş yerlerini açtılar

Kültür-Sanat Haber Girişi : 29 Kasım 2021 12:14
Tarihi kapalı çarşıda ahilik geleneği sürdürülüyor: Hep birlikte dua ederek iş yerlerini açtılar
Elazığ´da bulunan 93 yıllık Kapalı Çarşıda `Ahilik Geleneği´ yaşatılıyor. Sabah bir araya gelen esnaf, dualarla birlikte iş yerlerini açtı.
Elazığ´da kurulduğu 1928 yılından itibaren hizmet veren Kapalı Çarşıda unutulmaya yüz tutan ` Ahilik Geleneği´ sürdürülmeye devam ediyor. Erken saatlerde düzenlenen programa Elazığ Valisi Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, STK temsilcileri katıldı. Program Kur´an-ı Kerim´in okunmasının ardından İl Müftüsü Selami Aydın tarafından dua edilmesiyle devam etti. Katılımcı ve çarşı esnafının hep bir ağızdan ´amin´ kepenkler açılarak işe başlandı. Öte yandan, bu geleneğin her sabah sürdürüleceği aktarıldı.
Ahilik geleneğinin devam ettirildiğini belirten Vali Ömer Toraman, "Bizim medeniyetimizin temel değerlerini yaşatan esnaf kardeşlerimiz her sabah kepenklerini ´ya Allah bismillah´ diyerek açar, nasiplerini rızıklarını beklerler. Doruluk, hakkaniyet üzerine ticaretlerini yapar, rızıklarını temin ederler. Güzel bir gelenek olarak `ahi´ teşkilatı altında bir araya gelen esnafımız sabah hayır dualarıyla ticaretine başlardı. Elazığ´da da çarşıda bu geleneğin tekrardan yaşatılması için vesile olan müftümüze ve esnaflarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Araştırmacı-yazar Sedat Çağlayan ise "Bugün burada güzel bir etkinliğe imza attık. Harput´ta bu ´ahilik´ geleneği devam etmişti ve günümüze kadar gelmiştir. Her sabah namazından sonra Harput´ta hanların başında müezzin efendiler gelir bir dua ederdi. Dua ettikten sonra esnafımız `amin´ dedikten sonra da iş yerlerinin kepenklerini açarlardı. Bu gelenek Elazığ´a taşındıktan sonra da devam edegelmiştir. Bugün de burada toplanmamızın yegane sebebi güzel bir etkinliğe imza atmaktı. Bundan mütevellit Elazığ´da çarşımızda sabah namazından çıktıktan sonra esnaflarımızla beraber müezzin efendi her kapıda bir dua ettikten sonra esnaflarımız kepenklerini açacaklar" diye konuştu.