casino siteleri

TRAFİKTE YARDIMA MUHTAÇ KİŞİLERE YARDIM EDİLMELİ

Haber Girişi : 04 Mayıs 2015 11:02
TRAFİKTE YARDIMA MUHTAÇ KİŞİLERE YARDIM EDİLMELİ
İl Sağlık Müdürü Dr. Nai
 
Umay: "Kara, hava, deniz taşıtları ile yayaların kendilerine özgü yollarda gidip gelmesi olayına trafik denir. İlkyardım, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. İlkyardımın öncelikli amaçları; hayati tehlikenin ortadan kaldırılması, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesinin sağlanması, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesinin önlenmesi, iyileşmenin kolaylaştırılmasıdır. Bu haftanın amacı trafik kurallarına uyma ve ilk yardım konularında bilinçlendirmektir. Bildiğiniz gibi insan yaralanmaları en çok trafik kaynaklı gerçekleşmektedir. Bu nedenle bu hafta boyunca kurallara uyma ve ilk yardım hakkında bilgi edinmesi faydalı olacaktır. 
 
Yaralıyı ya da hastayı bir hastaneye ulaştırıncaya kadar geçen zaman çok önemlidir. Bu gibi durumlarda çevredeki kişilerin nasıl davranacağını bilmesi ve ilk önlemleri alması yaralının ya da hastanın yaşamını kurtarabilir. Bu nedenle kişilerin ilkyardım eğitimi alması, hangi durumda nasıl bir yöntem uygulayacağını bilmesi önemlidir. Kazalar çoğu zaman dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal gibi sebeplerle meydana gelir ancak alınacak tedbirlerle kazalar önlenebilir. Kazalar meydana geldiği yerlere göre ev kazaları, iş kazaları, trafik kazaları şeklinde gruplandırılmaktadır. Bunlar arasında can kaybı, sakatlanma ve ekonomik zararları nedeniyle trafik kazaları ilk sırada yer almaktadır. Trafik kazalarının nedenleri; alkollü araba kullanmak, hız sınırlamalarına uymamak ve hatalı sollama trafikte en sık görülen kural ihlalleridir. Trafik kazalarının önlenebilmesi için sürücülerin yeterli eğitim almaları, toplumun trafik kurallarına karşı duyarlılığının arttırılması, kurallara uyma hassasiyeti ve bilinçli davranışlar geliştirilmesi trafik kazalarını önlemede etkili olacaktır. Her gün radyolarda dinlediğimiz, televizyonlarda izlediğimiz, gazetelerde okuduğumuz trafik kazaları; dikkatsizlikten, kendine fazla güvenmekten ve trafik kurallarına uymamaktan meydana gelir. İnsan yaşamı bakımından trafik, çağımızın en önemli sorunudur. Büyük kentlerde günün her saatinde taşıtlarla karşılaşırız. Trafik kazalarında yaralanan ve ölenlerin çoğu 5-14 yaş arasındaki çocuklardır.
 
Kazaların meydana gelmemesi için trafikteki herkesin bu kurallara büyük bir titizlikle uyması gerekmektedir. Kazalardaki yaralanma olaylarında yaralılara bilinçsizce davranılmamalı, ilkyardım yöntemleri bilinmiyorsa hiç müdahale yapılmamalıdır ve en kısa zamanda ilkyardım eğitimi alınmalıdır. Trafikte yardıma muhtaç kişilere yardım edilmeli, bir gün kendimizin de aynı duruma düşebileceği unutulmamalıdır." dedi.