casino siteleri

Tüketici Hakem Heyeti

Covid-19 salgınının tüm dünya gibi ülkemizde de etkisini hızla arttırdığı şu günlerde insanların online alışverişlere karşı ilgisi eskisine oranla süratle artmaktadır.

İnsanlar mağazalara gidip, kapalı ortamlarda saatlerce alışveriş yapmaktansa elektronik cihazlarını kullanarak tek tıkla risksiz ve güvenli bir şekilde alışverişlerini yapmaktadırlar.

Her ne kadar elektronik ticaret, pandemi açısından tüketicilere güvenilir bir ortam sunabilse de alışveriş kalitesi ve güvenilirliği yönünden riskleri de beraberinde getirmektedir. Hele de yüksek ücretler ödenip alınan elektronik aletler yahut yine bedel yönünden yüksek eşyaların ayıplı çıkması, talebe uygun gönderilmemesi yahut tamamen farklı bir ürünün gönderimi söz konusu olduğunda tüketiciler olarak hak kaybına uğramaktayız. Böyle durumlarda ise e ticaretin güvenilirliği sorgulanmaktadır. Oysa alışveriş sonrası tüketicilerin yaşamış olduğu sıkıntılara yönelik Tüketici Hakem Heyetleri kesin ve adil çözümler sunmaktadır.

Peki Tüketici Hakem Heyeti neden kurulmuştur ve hangi durumlarda başvurulur ?

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir. Pek tabi ki online ticarette yaşanacak olumsuzluklar da Tüketici Hakem Heyetinin görev alanı içerisindedir.

 

 

Tüketici Hakem Heyetine kimler, nerede başvurabilir?

Tüketici kavramı, genel bir ifadeyle ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden tüm gerçek veya tüzel kişileri ifade eder. Tüketici sıfatını haiz herkes Tüketici Hakem Heyetine başvurabilir.

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.

 

Tüketici Hakem Heyetine başvuruda güncel parasal sınırlar nelerdir?

2021 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri;

  • 7 bin 550 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,
  • büyükşehir statüsünde olan illerde 7 bin 550 TL ile 11 bin 330 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurulacak.

 

Tüketici Hakem Heyetine başvuru ücretli midir?

Tüketici Hakem Heyetine başvuruda herhangi bir ücret bulunmamaktadır.

 

Tüketici Hakem Heyetine nasıl başvurulur?

Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bunu daha ayrıntılı bir şekilde anlatırsak, başvurucu veya avukatı elden başvuru yapacaklarsa ilgili il veya ilçenin resmi internet sitesindeki başvuru formunu doldurup ıslak imzalı bir şekilde bunu ilgili Hakem Heyetine teslim edebilirler. Posta yoluyla başvuru yapacaklarsa da bu belgeyi kargolayıp ilgili Hakem Heyetine gönderebilirler.

Diğer bir yöntem olan ve DAHA DA ÖNEMSEDİĞİM Online Başvuruyu açıklarsak:

1) E devlet üzerinden ‘Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi’ adresine girilecek

2) Ondan sonra çıkan sayfadan ‘Uygulamaya git’ butonuna tıklanacak ve Tüketici Bilgi Sistemi İşlemleri (TÜBİS) sekmesine gelinecek, TÜBİS’te karşılarına çıkan ‘Tüketici Başvuruları’ ifadesine tıklanacak.

3) Çıkan sayfadaki 5 adımlı yol izlenecek. Bunlar: Şikayet edilen firma bilgileri, şikayet bilgileri, uyuşmazlığa ilişkin delil niteliğindeki belgeler, şikayet, önizleme ve Tüketici Hakem Heyetini seç.

4) Online başvuru yapacaklar uyuşmazlığa ilişkin belgeleri yüklerken PDF formatında online olarak sisteme yükleyecekler. Dileyen başvurucular bu belgeleri elden veya posta ile de gönderebilirler. Belgesi olmayanlar da bunu belirtmeliler.

5) 5 adımlı yolu izleyen başvurucular ‘Başvuruyu Tamamla’ ifadesine tıklayarak Tüketici Hakem Heyetine Online Başvuru işlemini tamamlamış olacaklardır.

Başvuru sonrası süreç nasıldır,  süreler nelerdir?

Başvuru sonrası heyet başvurandan veya karşı taraftan bilgi ve belgeler isteyebilir. İstenen bu bilgi ve belgeler en geç 30 gün içinde teslim edilmelidir.

Başvurular en geç 6 ay içinde incelenir. Gerekirse bir 6 ay daha uzatılabilir. Heyet gerekirse Bilirkişiye başvurabilir.

Heyetin kararları bağlayıcıdır, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde uygulanmalıdır. Uygulanmaması durumunda ilgili İcra Dairesine başvurarak icra işlemi de başlatılabilmektedir.

 

Tüketici Hakem Heyeti kararına karşı itiraz hakkı var mıdır, varsa süresi nedir?

Taraflar tüketici hakem heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine, tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesine karara karşı itiraz edebilir.

Tüketici Hakem Heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.

Tüketici Mahkemesinde süreç duruşmalı mı ilerliyor?

Tüketici Mahkemesi gerekli haller dışında duruşmasız bir şekilde davayı yürütmektedir.

Tüketici Hakem Heyeti başvurusunu nereden takip edebiliriz?

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular e-Devlet üzerinden TÜBİS kanalıyla takip edilebilir.     

Stajyer Avukat Mehmet Can FIÇICIOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.