casino siteleri

Türkiye ilk Alevi lisesine kavuşuyor

Eğitim Haber Girişi : 18 Mart 2015 06:57
Türkiye ilk Alevi lisesine kavuşuyor

Türkiye´nin ilk Alevi lisesi Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi´nin temeli Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından atıldı. Okulda 600 öğrenci eğitim görecek.

Deprem konutları

Türkiye´nin ilk Alevi okulu Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi´nin temeli İstanbul Küçükçekmece´de Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından atıldı. Törende konuşan Bakan Avcı, okulun yapımında Dost Eli Yardımlaşma Eğitim ve Kültür Vakfı´nın büyük emeği olduğunu hatırlatarak bu günde Ehl-i Beyt dostları ile birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

 

16 derslik okulda 600 öğrenci okuyacak

Bakan Avcı, "İslam´ın Alevi Bektaşi yorumunun öğretileceği Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi´nin temelini atmak üzere bir araya geldik" diyerek şöyle konuştu: "Eğitime tahsis edilen 16 dönüm arazi üzerine devlet yatırımı ile inşa edilecek okulumuza Balkanlardan, Orta Asya´dan,  Orta Doğu´dan ve Türkiye´mizin farklı illerinden öğrencilerin gelmesi ön görülüyor. 16 derslik planlanan okulun, bir cemevi, sosyal tesisleri, 300 kapasiteli öğrenci pansiyonu ve toplamda inşallah 600 öğrencisi olacak."

 

Eğitimin içeriği Alevi-Bektaşi dede ve akademisyenlerin katkısıyla hazırlayacak

Bizzat Alevi Bektaşi geleneğinden gelen öğretmen ve akademisyenler tarafından derslerin okutulacağını kaydeden Bakan Avcı, "Okuldaki eğitim içeriği Alevi Bektaşi inancına mensup dedelerin, akademisyenlerin katkılarıyla oluşturulacak öğretim programının hazırlanmasında ve eğitim yönetiminde Dost Eli Yardım Eğitim ve Kültür vakfıyla ortak çalışmalar yürütülecek." şeklinde konuştu.

Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi´nin gerek millî eğitimimiz gerekse toplumsal kültürümüz açısından çok önemli biri adım olduğu düşüncesinde olduklarını ifade eden Bakan Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu ilk adımının daha sonra hep birlikte atacağımız adımların sağlam bir başlangıç olduğuna yürekten inanıyorum."

 

Bir rüya gerçekleşiyor

Temel atma töreninde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Avcı şöyle devam etti:  "Ben burada aynı zamanda, üniversite öğrencisiyken adeta bir emanet gibi, bir vasiyet gibi rüyası görülen bu okul sebebiyle böyle bir okula duyulan ihtiyacı bize ilk defa anlatan rahmetli Fethi Gemuhluoğlu abimizin vasiyetinin rüyasının bugün gerçekleşmekte olduğu düşüncesiyle ayrıca sizlere çok teşekkür ediyorum."

Bakan Avcı, başta Dost Eli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı mütevelli heyeti olmak üzere Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi´nin hayata geçmesi için çaba gösteren herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından Pendik Seyit Seyfi Cemevi Dedesi Musa Küçük dua etti.

 

 Dede Musa Küçük: "Tarihte ilk olarak bir çiçek bir gül bitiyor"

"Allahın rahmeti bereketi cümlemizin üzerinize ola" diyerek duya başlayan Dede Musa Küçük,  Seyit Seyfi Cemevi´nin kuruluşunu anlatarak şunları kaydetti: 

"Bir gün İzzettin Doğan Dedeyle Ahmet Rasim Beyefendi bizim muhitte geldi. Sen bu cemevini neden yapıyorsun dediler. Dedim ki ben ibadetimi evimde yapabilirim, ama sokak bizim gençlerimizi kötü yola götürüyor. Ben bunun için cemevini yaptım ki gençlerimizi kötü şeyden kurtarayım." 

Devlet ve hükümet büyüklerine teşekkür ederek konuşmasına devam eden Küçük, "Çok teşekkür ederim, bu fırsatı verdikleri için Allah onlardan razı olsun. Tarihte ilk olarak bir çiçek bir gül bitiyor, istiyorum ki bu gülün yerine bin tane gül bitsin." dedi.

 

Dede Küçük: "Dinimiz İslam, kitabımız Kur´an´dır"

"Ehl-i Beyt´i sevenleriz, onun yolunda gidenleriz, bizim dinimiz İslam´dır kitabımız Kur´an´dır, peygamberimiz Hz. Muhammed´dir,  yolumuz Ehl-i Beyt yoludur" diyen Dede Musa Küçük şöyle dua etti: 

"Ey Allahım elimizi açtık duaya geldik. Lütfen dualarımızı kabul et. Allahım ne olur gözlerimizle hakikati görmeyi, Türkiye cumhuriyeti insanlarına göstermeyi nasip et.

Kulaklarımızla hak kelamı dinlemeyi nasip et. Gönlümüzle sevgiyi, saygıyı, merhameti, doğruluğu,  güzel ahlakı nasip et. Ayaklarımızla sıratı müstakim yolunda yürümeyi bize nasip et.

Memleketimize, milletimize obamıza insanlarımıza Allah huzur vere selamet vere, bizi zalimin zulmünden esirgeye, kafirin küfründen esirgeye, şeytanın şerrinden esirgeye mazlumun da ahından esirgeye...

Allahım, devletimizi, milletimizi, iktidarımızı, insanımızı koru. Allahım, bize hayırlı ömür hayırlı amel nasip et. Yeni temeli atılmış bu oklumuzu hayırlara vesile et ya ilahi!

Ya Allah bizleri ve cemaatimizi Türkiye´yi kötülüklerden esirge ya rabbi!, Ehl-i Bey´tin okullarının devamı için duamızın kabul et!" 

Daha sonra da Bakan Avcı, Vakıf Başkanı Sakine Tükek ve protokol üyelerinin butona basmasıyla lisenin temeli atıldı.

 

Bakan Avcı, YGS´ye girecek öğrencilere başarı diledi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, törenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Burası dede yetiştirme yeri mi olacak? Böyleyse bu nasıl yapılacak? sorusuna  Bakan Avcı, "Dede gibi unvanlar, diploma ile kazanılan unvanlar değil. Onun gelenekte bir yeri vardır. Bunu en iyi burayı kuran vakıf yöneticileri bilirler" karşılığını verdi.

"Öğrenciler neye göre belirlenecek?" sorusu üzerine Avcı, "Dergahlardan da gelecek. Zengin bir Alevi-Bektaşi birikimimiz var Rumeli´de. Dosteli Vakfı gibi iş birliği yapmak isteyen her kurumla benzer işlerle beraber olacağız. Vakfın talebi ile oldu ama bizim de çok önem verdiğimiz bir durumdu" dedi. 

 

Bakan Avcı´dan "gürültü yapmayın" uyarısı

YouTube Haber arası

Bakan Avcı, bir gazetecinin, "Yarın YGS´ye girecek öğrencilere mesajınız var mı?" sorusunu "Sınava gireceklere başarılar diliyorum. Sürücülerimizden ve bütün vatandaşlardan o gün sınav saatinde olabildiğince sessiz olmaları, gürültü yapmamaları, gürültülü toplantılar ve çalışmalar yapmamalarını özellikle rica ediyorum" diye cevapladı.