casino siteleri

Üstün zekalı çocuklar Bilsem ile ‘icat’ çıkartıyor

Bölge Haber Girişi : 04 Kasım 2017 17:26
Üstün zekalı çocuklar Bilsem ile ‘icat’ çıkartıyor
Okullarda eğitim gören üs
Okullarda eğitim gören üstün zekalı öğrencileri tespit eden Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi (Bilsem) bu öğrencileri yetiştirerek geleceğe taşıyor.

2016-2017 eğitim öğretim yılında eğitim öğretime başlayan Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi, ikinci eğitim öğretim yılında yine üstün yetenekleri çocukları tespit etmeye başlıyor. Bilim ve Sanat Merkezine bu yıl 13-29 Kasım 2017 tarihleri arasında başvuru süreci başlayacak. Başvuran öğrenciler arasında yapılan sınav ile üstün zekalı öğrenciler tespit edilecek.

Öğrenciler genel yetenek, müzik ve resim alanları olmak üzere 3 yetenek alanında eğitim görece. İlkokul 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri tanılama sınavına girerek barajı geçenler kayıt hakkı kazanıyor.

Kayıt yaptıran öğrenciler ortaöğretim son sınıfa kadar buradaki imkanlardan yararlanıyor.

Adıyaman Bilsem’de öğrenciler kendi okullarından sonra buraya gelerek bireyselleştirilmiş, farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş çerçeve programlarına uygun olarak etkinliklere ve proje faaliyetlerine katılıyor. Tecrübeli ve uzman eğitim kadrosuyla öğrencilere yönelik destek eğitimi veriliyor.

Öğrenciler ilk olarak uyum programına alınarak Bilsem’i tanıyor. Daha sonra destek eğitim programı ile öğrenciler ortaokula geçene kadar 4-10’ar kişilik gruplar halinde temel davranışları geliştirmek amacıyla belirli modülleri geçerek programı tamamlıyor. Bireysel yetenekleri fark ettirici programı ile öğrencilerin yeni fikirlerini öne çıkaran ve bireysel farklılıklarıyla ilgili disiplinlere yönelik yeteneklerini ortaya koyan 2-6’şar kişilik gruplardan oluşan program yapılıyor. Özel yetenekleri geliştirici program ile öğrencinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda herhangi bir disiplinde derinlemesine veya ileri düzeyde bilgi, beceri ve davranış kazanmalarının sağlandığı 2-6’şar kişilik gruplardan oluşan program uygulanıyor.

Son olarak öğrencinin ilgi, yetenek ve tercihlerine göre danışman öğretmenle birlikte bireysel olarak proje üretme çalışmalarının yapıldığı proje üretimi ve hazırlama programı uygulanıyor.

Adıyaman Milli Eğitim Müdürü Mete Kızılkaya, Bilsem Okul Aile Birliği Başkanı olan Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü Hamza Çelenk atölyeleri gezerek Okul Müdürü Fuat Tokur’dan bilgi aldı.

Milli Eğitim Müdürü Mete Kızılkaya, Bilsem’in şuan 157 öğrencisinin olduğunu belirterek, seramik atölyesi, ahşap atölyesi, kültürel değerler/proje ofisi, origami-krigami atölyesi, Z-kütüphane, akıl oyunları atölyesi, matematik sınıfı, görsel sanatlar atölyesi, müzik atölyesi, planetaryum, fen laboratuarı, sosyal bilgiler atölyesi, robotik atölyesi, optik odası, düşün atölyesi, konser salonu, drama atölyesi, söyleşi odası ve teknoloji müzesinde bu öğrencilerin eğitim gördüğünü kaydetti.

Mete Kızılkaya, “Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi 3 yıl önce kuruldu ancak 2016-2017 eğitim yılında öğrenci eğitime başladı. Şuan 157 olan öğrenci sayısı bu yılki tanımlama sürecinden sonra sayı 200’ü geçecek. Bilsem yüzde 2’lik üstün zekalı kesime hitap ediyor. Buradaki öğrencilerimiz ders dışında kalan zamanlarını buradaki atölyelerde geçiriyor. Öğrenciler kendi atölyelerini seçebiliyorlar. Sadece merkezdeki değil, ilçelerdeki çocuklarımızda buradan faydalanabiliyor. Tüm sınıf öğretmenlerimize buranın tanıtımları yapılarak zeki olan öğrencilerin tespiti sağlanacak. Burada uluslar arası projeler yapılıyor. Eskiden ‘icat çıkarma’ derlerdi, biz şimdi ‘icat çıkaracak’ çocukları bulmaya çalışıyoruz. Türkiye’de ki bilim ve sanat merkezleri içerisinde sadece Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezinde seramik ve ahşap atölyesi var” dedi.

Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Erdoğan Öz ise, “Adıyaman Bilsem, Türkiye’de ki diğer Bilsem’leri kıskandıracak ve onlara örnek olacak fiziksel koşullara sahip. Öğrencilerimiz okul dışı zamanlarda çok farklı alanlarda eğitim alıyorlar. Çocuklar keyifle, çok büyük başarılar elde etmeye çalışıyorlar. Burayı tüm velilerin görmesi gerekiyor. Bilsem’i bu aşamaya getiren tüm yetkililere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.