casino siteleri

Yeşilyurt Belediyesi Bu İşi Yapmalı

Vuslat TV’de yayınlanan “Medya Analiz” programında Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat konuğumuzdu.

Başkan Polat, Yeşilyurt İnşaat ile ilgili sorumuz üzerine “Gidin yerinde görün ve ondan sonra değerlendirin” diye istekte bulununca Pazartesi günü Moderatör Ökkeş Cerit, Yeni Oda Başkanı Sinan Cavlak ile Yeşilyurt Belediyesinin yolunu tuttuk. Yeni bir belediye binası yerine eski binaları restore ederek yerleşen Yeşilyurt Belediyesi Basın Yayın Müdürü Lütfü İnan’ın rehberliğinde Yakınca’daki Yeşil Yurt İnşaatın Merkezine gittik.

Genel Müdür Selahaddin Sami Üzmez yaptıkları projeleri, anlattı. Yeşil Yurt İnşaat ilçenin Temizlik işini, Asfalt imalatını, yemek gibi hizmetlerini de yürütüyor ama benim önemsediğim konu Yeşil Yurt İnşaatın aktif bir şekilde konut sektörüne girmesiydi. Bu nedenle şimdiye kadar 240 adet konut üretip satmışlar. Arsa satın alıp, işi Müteahhitlere ihale ederek konut üretimine bir başlangıç yapmışlar. Konut işinde artı değerler daha yüksek olunca da bu kez lüks villa işine el atmışlar. Yeşilyurt ilçesini görenler Gedik mahallesini de iyi bilirler.

Gedik mahallesi  bir birkaç katlı apartman gecekondulardan oluşur. İşte bu Gedik mahallesinin yol sorunu olan, çevre düzeni olmayan, tam bir varoş mahallenin tam tepesine 110 adet villa yapmak üzere proje hazırlamışlar. İmar planı yeniden ele alınmış villa  projeleri işin uzmanlarına birkaç kez incelettirilmiş, sonunda iki katlı villaların yanında 4 katlı villaları da (ayrı Villa bir arada) projeye yerleştirmişler. Projeye maket üzerinden defalarca baktım…

Çevre düzenlemesi ve yeşil görünümüyle Malatya’nın bir ilki olacak kadar güzeldi.  Fiyatları 4’lü vilalardan 450 bin liradan başlıyordu. Sosyal tesisi alanı, yeşil alanlar, bahçe gibi özel alanların yanı sıra her villaya 2 adet otopark düşünülmüştü. Gedik tepesinden Malatya ovasına bakıyordu. Tepe villa olunca Yeşilyurt’un Gedikmahallesi de bir başka değer kazanmıştı.

Konut işi tamam, Villa projesi kaynak yaratmak için harika. Ama bu memleketin sosyal konutlara da ivedi ihtiyacı var.  Gedik mahallesi gibi Çevre yolu altı tabir ettiğimiz bölge de yapılacak bir kentsel dönüşüm ve sosyal konut projelerinin  inanın daha fazla getirisi olacaktır. Bundan böyle öncelik sosyal konut projeleri olmalıdır.

Yeşil Yurt İnşaat Genel Müdürü Selahaddin Sami Üzmez’i dinledikten sonra “işte bu kadar” dedim kendi kendime. Yeşilyurt Belediyesi bir ilçe belediyesi olmasına rağmen 240 adet konut yapıp teslim etmiş. Her bir projenin yanında iş merkezi var. 110 Villa projesiyle de ustalığını onaylatmaya hazırlanıyor.

Yeşilyurt Gedik Tepesine kondurulan villaları gördükten sonra Malatya Gazeteciler Cemiyeti binasından TOKİ tarafından Kernek Şaelalesinin üst tarafına yapılan ucube dikey gecekondulara bir kez daha baktım. Keşke bu işi daha önce başarabilseydik. Keşke daha önceden Belediyeler konut yapmaya başlasaydı. Keşke Esenlik Şirketi ilk kurulduğunda Yeşiltepe Yeşil evlerinde olduğu gibi konut işine devam etseydi. İşte o zaman Beydağı Yamaçları TOKİ’ye terk edilmezdi. Devlet ve SSK Hastane yerleri bir hastane inşaatı karşılığında TOKİ’ye verilmezdi. İnönü Stadı yeri ve çevresi  yeni stat yapımı için TOKİ’ye teslim edilmezdi. TOKİ bu kadar Malatya’ya yerleşemezdi.

Bu alanlar Belediyelerimiz tarafından daha önemli işler için kullanılır ve o bölgeler Gedik mahallesi kadar değer kazanırdı. Yeşilyurt Belediyesini tebrik etmek istiyordum. Hatta helal olsun devam et demeyi de düşünüyordum. Yerel Gazeteleri açtım baktım bir haber: “TOKİ ile Yeşilyurt Belediyesi arasında Hoca Ahmet Yesevi mahallesi 1. Etap Kentsel dönüşüm ve Gelişim projesine ait protokol 10 Mayıs 2017 tarihinde imzalandı. Afetevleri olarak bilinen ve 40 yıl önce inşa edilen 42 dönümlük alana 4 ve 6 katlı olmak üzere, 4 adet 1+1, 171 adet 2+1 ve 208’i de 3+1 olmak üzere 383 konut inşa edilecek.”

2016’da başlayan ve 2017’de devam eden bu projeyi TOKİ’nin değil Yeşil Yurt inşaatın yapmasını çok isterdim. Tabi bunun için büroktratik engellerde olabilir ama TOKİ’nin olmadığı yerinden kentsel dönüşüm yapacak Belediyelerimize daha çok ihtiyacımız var. Ve bu son olsun…

Bırakın şu TOKi hayranlığını…

Kendiniz yapın kendiniz. Yine de Yeşilyurt Belediyesini konut atılımı için tebrik ediyor, TOKİ’nin içinde olmadığı sosyal konut ve kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmenizi bekliyoruz.