casino siteleri

Yolculuk İçin PCR Testi

Sağlık Haber Girişi : 08 Şubat 2022 10:09
Yolculuk İçin PCR Testi

Yolculuk için PCR Testi Covid 19 önlemleri kapsamında, çeşitli durumlarda zorunludur. İlk ortaya çıkışından bu yana iki yıldan fazla zaman geçmesine karşın Covid 19 tamamen ortadan kalkmış değildir. Çeşitli aşılar geliştirilmiş ve tüm dünyada büyük bir hızla aşılama faaliyetleri devam ederken çeşitli varyantlarla birlikte hastalık da var olmaya devan etmektedir.

Deprem konutları

Covid 19 aşısı olanların hastalığa yakalanmama garantisi olmasa da tüm dünyadaki veriler, aşılı olanların hastalığı daha hafif atlattığını ve ölüm riskinin azaldığını göstermektedir. Bu nedenle de devletler, kurumlar, firmalar Covid 19 önlemleri kapsamında bir taraftan aşıya teşvik ederken diğer taraftan denetimleri sıkılaştırmaktadır. PCR Testi de bunlardan birisidir.

PCR Testi tıpta yarım asra yakın süredir kullanılan bir teşhis yöntemi olsa da son dönemde popülaritesi çok daha artmış, bu nedenle Covid 19 testi olarak dahi adlandırılır olmuştur. Test ile virüsü çok düşük seviyede kapmış kişiyi dahi tespit etmek mümkün olmakta, hızlı sonuç alınmakta ve uygulaması pratik olmaktadır. Bu nedenle gerek şehir içi gerek ülke içi gerekse uluslararası seyahatlerde PCR Testi zorunluluğu bulunmaktadır.

Yolculuk için PCR Testinde tıpkı standart PCR Testi uygulamasında olduğu gibi ucu pamuklu bir çubuk kullanılmaktadır. Bu çubukla kişinin burunarkasından veya geniz kısmından örnek alınmaktadır. Örnekler özel kaplarla laboratuvar ortamına taşınmakta, buradaki özel test kitlerinde incelemeye alınıp Covid 19 olup olmadığı tespit edilmektedir.

Testin sonuçları en geç 24 saat içinde çıkmakta ve hem sisteme işlenmekte hem de kişiye bildirilmektedir. Eğer test sonucu pozitif ise bu, kişinin virüsü kaptığı manasına gelmektedir ve acilen karantina süreci başlatılmaktadır. Böylece hastalığın yayılım hızı düşürülmeye çalışılmaktadır. Eğer test sonucu negatif ise herhangi bir rahatsızlık olmadığı manasına gelmekte, kişi tedbirlere uyarak hayatına devam edebilmektedir.

Uçak Yolculuğu İçin PCR Testi

Uçak yolculuğu için PCR Testi zorunluluğu uzun süredir devam etmektedir. Bunun için havalimanlarında Covid 19 test merkezileri kurulmuş olmakla birlikte burada test sırasını ve sonucunu beklemek istemeyenler dışarda test yaptırarak işlerini garantiye alabilirler.

Havalimanına girişten itibaren HES kodu taraması yapılmakta ve test geçmişi, aşı geçmişi sorgulanmaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelgeye göre aşılı olan kişiler, hastalığı geçirmiş olan kişiler PCR Testi gerek olmadan seyahat edebilmektedirler. Fakat hastalığı geçişmiş kişiler için de bilimsel olarak bağışık kabul edilen süre dikkate alınmaktadır.

Aşısız bütün misafirlerdense seyahatlerinden önce en fazla 48 saat içinde yapılmış negatif PCR Testi sonucu ibrazı istenmektedir. Hastalığı geçirmemiş, aşısı olmayan ve negatif PCR Testi sonucu olmayan yolcuların uçuşuna izin verilmemektedir. Buna göre uygulama detayları şöyledir:

  • Covid 19 tedbirleri kapsamındaki uygulama bütün T.C vatandaşları ve yabancı vatandaşlar için geçerlidir.
  • 18 yaşından gün almamış çocuklar uygulamadan muaftır. 18 yaşından gün almış çocuklar uygulamaya tabidir.
  • 2 doz Covid 19 Aşı Sertifikası uçuştan minimum 14 gün önce düzenlenmiş olunmalıdır. Yurt dışında aşı olanların da DSÖ Sertifikasyon kapsamındaki aşıları olmuş olmaları halinde geçerli kabul edilmektedir.
  • En fazla 6 ay içinde PCR Testi pozitif olan ya da son 6 ay içinde İyileşme Sertifikası düzenlenmiş olan kişiler hastalığı geçirmiş kabul edilmektedirler. Bunların hastalık sonrası karantinaları bitmiş olmalıdır. Bu durumda bağışıklık kazanmış kabul edilmektedirler.
  • Aşı ve bağışıklık şartlarını taşımayan yolculardan negatif PCR Testi istenmektedir.
  • Uçuşlar öncesi antijen ya da hızlı testler kabul edilmemekte, sadece PCR Testi kabul edilmektedir.
  • Negatif PCR Testi sonucu E-Nabız sistemine yansımış olmalı ve ek bir fiziki test sonucu çıktısını yolcular yanlarında bulundurmalıdırlar.

Otobüs Yolculuğu İçin PCR Testi

Otobüs yolculuğu için PCR Testi şartları da tıpkı uçak yolculuğunda olduğu gibidir. Otobüslerde insan sirkülasyonunun çok daha fazla olması ve insanların daha fazla alanla temas etmesi otobüs yolculuklarında riskin daha fazla olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle uzun süredir otobüs yolculuğu biletlerinde HES Kodu zorunluluğu yer almaktadır.

Otobüs yolculuğu yapabilmek için ya yeterli dozda Covid 19 aşısı olmuş olmanız ya da son 6 ay içerisinde Covid geçirip pozitif PCR Testi sonucu vermiş olmanız gerekmektedir. Eğer virüse yakalandınız ve bunun üzerinden 6 aydan uzun süre geçtiyse yine bağışıklık şartları dışına çıkmış kabul edilmektesiniz.

Daha önce Covid 19 geçirdiniz ise tek doz Covid 19 aşısı olmanız şu an için otobüs yolculuğu için yeterlidir. Bu şartları sağlamayan yolcuların mutlaka PCR Testi yaptırmaları ve bunun negatif sonuç vermiş olması gerekmektedir. PCR Testi yolculuktan en geç 48 saat içinde yapılmış olmalıdır. 48 saatten önce yapılmış PCR Testlerinin sonuçları negatif dahi çıksa geçerli kabul edilmemekte, çalışan ve diğer yolcuların güvenliği için seyahatinize izin verilmemektedir.

Bazı otogarlarda PCR Testi yaptırmak mümkün olsa da sıra beklememek ve pozitif çıkması halinde acil karantinaya alınmamak için hastanelerden veya mobil PCR Testi hizmeti veren yerlerden hizmet almak daha sağlıklıdır.

YouTube Haber arası

Yolculuklar öncesi PCR Testi ile alakalı en çok merak edilenlerden birisi fiyatının ne kadar olduğu olmaktadır. Bu test, devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılabilse de yoğunluk nedeniyle son dönemde özel sağlık kuruluşları daha fazla tercih edilmektedir. Mobil sağlık araçlarıyla numune alımlarında ise PCR Testi tesit fiyatları 200-250 TL arasında değişebilmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.