casino siteleri

300 yıldır muhafaza edilen Kur´an-ı Kerim´in kapağındaki zincirler dikkat çekiyor

Kültür-Sanat Haber Girişi : 13 Haziran 2023 10:09
300 yıldır muhafaza edilen Kur´an-ı Kerim´in kapağındaki zincirler dikkat çekiyor
Elazığ´da tarihi bir camide yaklaşık 300 yıldır muhafaza edilen altın yıldız işlemeli el yazması Kuran-ı Kerim´in kapağına bağlı zin
Elazığ´da tarihi bir camide yaklaşık 300 yıldır muhafaza edilen altın yıldız işlemeli el yazması Kuran-ı Kerim´in kapağına bağlı zincirler dikkat çekiyor.
Elazığ´ın en eski mahallerinden olan Hüseynik´te bulunan tarihi Hüseynik Kariyesi Camisinde, asırlık Kur´an-ı Kerim´ler muhafaza ediliyor. Dönemin hayırseverleri, Hüseynik Beyleri ve Harput´taki keşşafzadeler tarafından asırlık camiye Kur´an-ı Kerim´ler hediye edildi. Altın yaldızlı el yazması Kur´an-ı Kerim´ler, o dönemden beri muhafaza ediliyor. Bilgisayar yazısından farksız pürüzsüz bir incelikle yazılan Kur´an-Kerim´lerin kapağındaki zincirler ise dikkat çekiyor. Teknolojinin olmadığı ve el emeğinin büyük önem taşıdığı o dönemde el yazması Kur´an-ı Kerim´lerin az olması ve cami dışına çıkarılma riskini de artmasına karşın böyle bir yöntemin oluşturulduğunu belirten Cami Dernek Başkanı Hakan Palutoğlu, bu durumun önüne geçmek amacıyla Kur´an-ı Kerim kapağına zincir takılarak çekmecelere monte edilip, korunması amaçlandığını kaydetti.
Öte yandan, tarihi camide ilk kullanılan İran kilimleri de korunurken, Hz. Muhammed´in (sav) sakalı şerifi ve ilk dönemlere ait Kabe örtüsü de bulunuyor.

´´Kur´an-ı Kerim´deki zinciri görenler şaşırıyor´´
Kur´an-ı Kerim´lerin tarihçesi ve üzerindeki zincirler hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Hakan Palutoğlu, ´´Elimde bulunan Kur´an-ı Kerim ortalama 300 yıllıktır ve el yazması ile yazılmıştır. Ayrıca altın yaldız ile süslenmiş ve dışı da bir zincir ile caminin bir tarafına monte edilmiştir. Çünkü o zamanlarda Kur´an-ı Kerim el yazısı ile yazıldığı için pahalı ve herkes ulaşamıyor. İnsanlar da camiye gelip Kur´an-ı Kerimi okuyup giderlermiş. Bu Kur´an-ı Kerim´in de böyle bir özelliği var. Biz de bunu koruma altına aldık ve camimizde duruyor. Genelde bu Kur´an-ı Kerim´deki zinciri görenler şaşırıyor. Çünkü insanlar günümüzde buna çok rahat ulaşabiliyorlar. O zaman el yazması ve emek verildiği için gelip camilerde okuyor gidiyorlardı´´ dedi.