casino siteleri

Doğalgaz kullanımı yorganları inceltti

Bölge Haber Girişi : 11 Ekim 2017 10:35
Doğalgaz kullanımı yorganları inceltti
Sivas'ta 55 yıldır yo
Sivas’ta 55 yıldır yorgancılık yapan 63 yaşındaki Yakup Denizli, yorganın sıcaklığının ana kucağından farksız olduğunu belirterek, son dönemlerde doğalgazın kullanımıyla yorganlar inceldiğini ve yaz aylarından itibaren kışlık yorgan hazırlığının devam ettiğini söyledi.

8 yaşında çırak olarak başladığı yorgancılık mesleğini 55 yıldır devam eden Yakup Denizli havaların soğumasıyla birlikte yün yorgana olan talebin arttığını söyledi. Bir yorganın yapım süresinin 3 saat sürdüğünü ve yorgan yapımının insanın performansına, moraline ve sağlığına bağlı olduğunu belirten Denizli, günde 2 kişinin 6-7 yorgan, ayda ise 250 yorgan dikebildiğini ve fiyat olarak tek kişilik olan yorganların dikim ücretinin 50 lira çift kişilik olanların ise 60 lira olduğunu söyledi.



"Yorganın sıcaklığı ana kucağı gibi"

Yaz aylarında yünlerin hazırlanarak kışa hazırlandığını ifade eden yorgan ustası, "Bir yorganı güzel kullanırsan 10 yıl kullanırsın. Bizim müşterilerimiz genellikle yünlerini yıkayıp, hazırlayıp dikimi için bize getiriyorlar ve biz yorgan haline getiriyoruz. Bizim Sivas’ta insanların yüzde 90’ı yün ağırlıklı yorgan kullanır. Elyaf olayı hazır zaten elyaf kullanmıyoruz. Bazen pamuk kullanıyoruz astım hastaları gibi hasta olanlar pamuk kullanıyor. Bizim yorgan yapım dönemimiz 4 aydır. Yaz ayları kışa yorgan yapım hazırlığı sürer. 4 ay çalışırız 8 ay pek fazla çalışamayız. Müşteriler yorganlarını yıkayıp hazırlıyor ve dikim için bize getiriyorlar. Kimi insanın evi sıcak oluyor ince yaptırıyor, kimi kalın yaptırıyor. Bu dönemde Sivas’ta doğalgazın kullanımıyla yorganlar inceldi. Battaniyenin sıcaklığı yorganın yerini tutmaz sarılıp yatma sıcaklığı bambaşka bir şey insana iç huzuru veriyor. Belki battaniye sıcak tutabilir ama yorganın sıcaklığı ayrı ana kucağı gibi. İşini düzgün yaparsan, zamana ayak uydurursan hiç bir şey ters gitmiyor. İşini seversen ve düzgün yaparsan işlerin iyi gidiyor, ama sevmezsen teknolojiye yenik düşüyor" dedi.