casino siteleri

Uluslararası Farsça Konuşan Ülkeler Filoloji Sempozyumu´na yurtdışından yoğun ilgi

Eğitim Haber Girişi : 03 Ekim 2023 12:50
Uluslararası Farsça Konuşan Ülkeler Filoloji Sempozyumu´na yurtdışından yoğun ilgi
İnönü Üniversitesinin ev sahipliğini yapacağı Uluslararası Farsça Konuşan Ülkeler Filoloji Sempozyumu´na yurtdışından katılımcılar yo
İnönü Üniversitesinin ev sahipliğini yapacağı Uluslararası Farsça Konuşan Ülkeler Filoloji Sempozyumu´na yurtdışından katılımcılar yoğun ilgi gösteriyor.
Yabancı Diller Yüksek Okulu Farsça Birimi ve Uluslararası Filoloji Araştırmaları Dergisi olan Lisaniyat Dergisi´nin ortaklaşa düzenleyeceği ve İran Araştırmaları Merkezi´nin (İRAM) desteklediği sempozyum Türkiye´de ilk olarak İnönü Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
İnönü Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Söylemez sempozyumun 26-27 Ekim 2023 tarihlerinde yüz yüze planlandığını ancak deprem sonrası gelişen barınma sorunu nedeniyle çevrim içi yapılacağını söyledi.
Sempozyumun ulusalın yanı sıra uluslararası katılımcıları bir araya getireceğini belirten Doç. Dr. İsmail Söylemez, "Türkiye´de bir ilk olan bu sempozyuma özellikle yurtdışında yoğun bir katılım var. Farsçanın resmi dil olarak kabul edildiği Afganistan, İran ve Tacikistan´ın yanı sıra irili ufaklı gruplar tarafından konuşulduğu Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerden de sempozyuma ciddi ilgi olduğu görülmektedir. Barınma sorunu olmaması durumunda bu tarz uluslararası etkinliklerin kısa bir süreliğine de olsa şehri canlandırabilecek potansiyeli olduğu bu süreçte bir kısmının ailesiyle birlikte yüzlerce insanın şehri ziyaret etmesi ve esnafla hemhal olması şehrin ekonomisine de ciddi katkı sunmaktadır. Bu tarz uluslararası etkinlikler bilim ve kültür gelişiminin yanı sıra şehir ekonomisine de katkılar sağlayacaktır" dedi.
Sempozyuma katılım verilerini de paylaşan Söylemez, "Sempozyuma çok sayıda başvuru geldi ancak yapılan değerlendirme sonucu şu an için Uluslararası Farsça Konuşan Ülkeler Filoloji Sempozyumu´na sunulmak üzere Afganistan´dan 8, Azerbaycan´dan 9, İran´dan 5, Kazakistan´dan 1, Özbekistan´dan 10, Tacikistan´dan 36, Türkiye´den de 46 bildiri kabul edildi. Toplam 114 bildirinin 68´i yurtdışı, 46´sı yurtiçinden gelmiştir. Bu katılım oranlarını rekor olarak kabul edebiliriz" şeklinde konuştu.
Farsçanın resmi dil olarak kabul edildiği Afganistan, İran ve Tacikistan´ın yanı sıra Farsçanın konuşulduğu ülkelerin dil, tarih ve edebiyatı temasıyla düzenlenecek olan sempozyumun içeriği Filoloji, Farsçanın şive ve ağızları, Klasik Edebiyat, Modern Edebiyat, Çocuk Edebiyatı, Halk Edebiyatı, Diaspora/Göç Edebiyatı, Dil ve Kültür, Müzik, Sinema, Sanat, Sosyal Hayat, Tarih, Dil İlişkileri, Dil Öğretimi, Dilbilim, Toplum Dilbilim, Fars Dili ve Edebiyatı bölüm müfredatlarından oluşuyor.
Özet gönderimini 15 Eylül´e kadar gönderen katılımcılar, bildiri tam metnini ise 15 Kasım 2023´ e kadar Uluslararası Farsça Konuşan Ülkeler Filoloji Sempozyumu´na gönderebilecek.
15 Aralık´ta düzenlenecek olan Uluslararası Farsça Konuşan Ülkeler Filoloji Sempozyumu´nun ayrıntılarına https://www.inonu.edu.tr/filolojisempozyumu/ adresinden ulaşılabilir.